zaterdag 23 mei 2020

Deze zomer massaal op kamp!

Beslissing is genomen

Jeugdwerk en corona: wat met jeugdkampen en -vakanties deze zomer ...Het is al weken aan stuk twijfel of de verschillende jeugdbewegingen op zomerkamp mogen gaan deze zomervakantie. Er werd lang gewacht om een beslissing te nemen waardoor het voor de jeugdbewegingen niet gemakkelijk is hun kamp voor te bereiden. Voor velen is dit het hoogtepunt van het jaar en was het dan ook bang afwachten. Gelukkig voor hen is er nu toch een positief advies gegeven voor de jeugdbewegingen. Het kamp zal wel niet zijn zoals de andere kampen. Dit jaar zal het toch als speciale editie overkomen. De kampen zullen echter moeten voldoen aan een aantal extra veiligheidsmaatregelen.

Extra maatregelen

Het is dus zo dat er voor deze zomer extra maatregelen vooropgesteld zijn om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. De voornaamste regel is dat een groep beperkt moet blijven tot 50 personen. Dit zijn dus alle begeleiders meegerekend. Wanneer een jeugdbeweging over het aantal van 50 personen zou bestaan dan moet deze organisatie gaan kijken om op te splitsen. Deze twee groepen moeten dan alle activiteiten uitsluitend binnen hun groep van maximum 50 personen houden. Binnen deze groep is het niet nodig de afstand van 1,5 meter te behouden of mondmaskers te dragen. Er wordt wel gevraagd om de hygiƫne voorop te stellen en dus voldoende de handen te wassen en te ontsmetten. Kampen in het buitenland mogen doorgaan als deze niet verder liggen dan 150 kilometer van de Belgische grens. Deze maatregel is ingevoerd omdat ouders een eventueel ziek kind zo snel mogelijk zouden kunnen komen halen. Het is echter nog de vraag of de buurlanden hun grenzen tegen dan al zullen openstellen.

Gevaar van kampen in corona tijd

De beslissing of de kampen mogen doorgaan deze zomer heeft lang op zich laten wachten. Dit heeft te maken met het feit dat de bevoegde ministers zeer lang in overleg zijn gegaan met virologen. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de risico's en de extra maatregelen die genomen worden. Daarom is de maatregel van de beperkte groep zeer belangrijk. Wanneer het virus toch zou uitbreken kan dit niet verder dan deze groep gaan. De kinderen zullen ook niet zo ver van huis zijn waardoor ze in geval van noot onmiddellijk door hun ouders kunnen worden opgehaald.


Bedankt voor het lezen,

Bauwe

bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten