dinsdag 12 mei 2020

Krijgen we een tweede besmettingsgolf?

Krijgen we een tweede besmettingsgolf?

In het najaar terug een lockdown?

Slot | Gratis IconenIn de media spreekt men de laatste dagen dat er een grote kans is dat we opnieuw in lockdown zullen moeten. Verschillende wetenschappers voorspellen dat er een tweede besmettingsgolf op ons zou afkomen. Deze zal mogelijk nog zwaarder zijn dan de eerste. In deze blog bekijk ik of dit in het verleden nog is voorgekomen en hoe we dit kunnen voorkomen.

Terugkomende pandemieën/virussen 

De pest van Justinianus

Deze ziekte ziekte brak uit in de 6de eeuw na Christus. De ziekte brak waarschijnlijk uit in Ethiopië en verspreide zich zo verder tot grote delen van de wereld. Deze ziekte kwam tot vele jaren na de uitbraak telkens opnieuw terug. Het duurde tot in 770 na Christus dat het virus definitief verdween. 


De pest of de zwarte dood

Een van de bekendste en meest dodelijke virussen in de geschiedenis. Dit virus brak uit rond 1330 in China. Het verspreide zich vervolgens via het Mongoolse rijk tot in Europa waar het van van 1347 tot 1352 vele slachtoffers maakte. 

Ebola

Een van de bekendere virussen van de laatste jaren is Ebola. Het is geen pandemie doordat het virus zich niet over meerdere continenten verspreid heeft. De uitbraak in 2014 waar het grote delen van Afrika en voornamelijk Congo en West-Afrika trof was echter niet de eerste uitbraak van het virus. Het Ebola virus zagen we in 1976 ook al opduiken waar het toen zeer veel slachtoffers maakte. 

Een tweede uitbraak voorkomen?

De geschiedenis leert ons dat virussen veelal meerdere malen voorkomen. Het is ook zo dat dit virus dat veelal verzwakt wanneer het ouder is. De kans dat dit coronavirus opnieuw zo sterk uitbreekt is reëel en eigenlijk logisch. De wetenschap verteld ons echter dat dit niet het eerste coronavirus is dat de wereld treft. De eerdere coronavirussen waren echter niet zo sterk als dit maar zijn ook al uitgebroken in de wereld. Een tweede uitbraak voorkomen lijkt mij zeer moeilijk. Als mens kunnen we wel leren uit het verleden en veel sneller reageren en ons hierop voorbereiden. 

bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten